Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan. Foto: SVT

Försäkringskassan står fast vid sin linje – hänvisar till lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

– Läkare utfärdar det medicinska underlaget och sedan beslutar Försäkringskassan utifrån det juridiska i lagstiftningen, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare.

Riksdagen har beslutat att det är en myndighet som ska bedöma rätten till sjukpenning.

– Många tror att läkare sjukskriver och så ger det rätt till sjukpenning. Vi har två olika uppdrag, läkaren skriver ett underlag till Försäkringskassan och sedan tar Försäkringskassan beslutet utifrån det underlaget och andra underlag som behövs för att bedöma rätten till ersättning, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Skillnaden mellan sjukersättning och sjukpenning

Sjukpenning är ersättning när man inte kan arbeta på grund av sjukdom.

  • Under de första 90 dagarna som sjukskriven har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos sin arbetsgivare.
  • Efter 90 dagar har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.
  • Efter 180 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Sjukersättning är den ersättning personer mellan 30 och 64 år kan få om det har bedömts att de troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.