Fäboden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT

Försökte lura länsstyrelsen på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas för försök till bedrägeri och osant intygande efter att de försökt lura länsstyrelsen i Jämtland på ersättningspengar.

Den ena mannen som bor i Härjedalens kommun ska under åren 2010-2016 haft miljöersättning för fäbodbete godkänd av länsstyrelsen. Mannen ansökte 2016 om utbetalning på 171 900 kronor, men uppgifterna han gett för att få pengarna ska ha varit felaktiga. De djur som han sagt skulle beta vid fäboden under angiven tid ska inte ha vistats där. Därmed uppfylls inte heller kraven för ersättning.

Ljög om vad som pågick

En andra man som enligt de åtalades historia ska ha varit behjälplig med den dagliga tillsynen och skötseln av kor vid och runt området ska enligt åtalet ha ljugit för att stödja den första mannens ansökan om utbetalning av ersättningspengar.

Därför åtalas den ena mannen för försök till bedrägeri och den andra mannen för osant intygande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.