Maria Olsson, skyddsombud och undersköterska på Fjällsol, tycker fortfarande att verksamheten borde stängas ner. Foto: SVT

Fortfarande tungt på Fjällsol

Uppdaterad
Publicerad

Brist på personal gör att äldre på Fjällsol i Funäsdalen får vänta på hjälp. Anställda tvingas prioritera bort saker som till exempel duschning.

Det har varit problem med arbetsmiljön på Fjällsol i flera år. Arbetsmiljöverket har varit på besök ett flertal gånger och efter deras senaste inspektion i september kräver de nu skärpta rutiner. De känner även till svårigheten med att få behöriga till lediga tjänster.

Skyddsombudet: Blir inte bättre

– De har lovat att det ska bli bättre, men det har det inte blivit. Vi måste prioritera, det kan till exempel vara att duscha, säger Maria Olsson, undersköterska och skyddsombud på Fjällsol.

Personalbristen på Fjällsol

I somras begärde Maria Olsson ett så kallat skyddsstopp så att Fjällsol skulle stängas ner på grund av den pressade situationen då personalen enligt Maria gick på knäna.

– Vi anställda mådde inte bra. Jag förstår att det inte går eftersom det skulle vara fara för livet för tredje part, men det borde stängas, säger Maria Olsson

Men skyddsstoppet avslogs av Arbetsmiljöverket och istället bestämde de sig för att för att utföra en inspektion i slutet av september.

– Det går inte att begära ett skyddsstopp på en sån här verksamhet så länge det inte finns en direkt fara för livet, sa Kerstin Flood, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket till SVT Nyheter Jämtland innan inspektionen.

”Visst är det stressigt”

Markus Moen började arbeta på Fjällsol i somras och vill gärna fortsätta utbilda sig inom vården.

– Jag trivs bra, men visst är det stressigt. Vi hinner inte med de som larmar. De kan få vänta 15 minuter ibland, säger han.

TV: Se hela nyhetsinslaget från Fjällsol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Personalbristen på Fjällsol

Mer i ämnet