Kolla hur det ser ut nära där du bor. I det här bildspelet finns alla resultat. Tryck på pilarna till höger för att bläddra. Foto: svt design

Fortsatt höga halter av narkotika i länets avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången har avloppsvatten i flera av länets reningsverk kontrollerats i jakten på spår av narkotika. Vissa resultat sticker ut, bland annat har man hittat höga halter av både cannabis och amfetamin i Gällö.

Åsa Björn är folkhälsosamordnare i Bräcke kommun och här kan du höra henne kommentera resultatet från Gällö:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Som ett led i att få bukt med narkotikabruket i länet pågår nu ett treårigt projekt där Länsstyrelsen och kommunerna ett vardagsdygn två gånger om året – höst och vår – kontrollerar om det finns spår av narkotika i avloppsvattnet. I undersökningen ingår 16 reningsverk, de finns i länets samtliga kommuner.

Undersökningen inleddes med 12 reningsverk i höstas, nu är antalet uppe i 16 reningsverk. Nya är Gällö, Bräcke, Hede och Stugun. De substanser som analyserats är cannabis, amfetamin, kokain och tramadol.

När det gäller cannabis, amfetamin och kokain redovisas resultatet i anal doser på 1000 invånare.

Det är fler orter än Gällö som sticker ut. I Järpen var det hög användning av cannabis vid mätningarna både i oktober i fjol och i mars i år. Funäsdalen hade betydligt högre användning av amfetamin i mars i år än i oktober förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.