– Mycket är vunnet om man tänker efter varje gång någon i ens familj visar symptom som skulle kunna vara covid-19. Om man då tänker att det är det, tills den personen har testat sig, säger smittskyddsläkare Annika Ersson. Foto: SVT

Fortsatt ökning av covid-19 i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Ökningstakten av covidfall i Jämtlands län fortsätter att stiga. Sedan onsdagen har 26 personer bekräftats bära på smittan, visar ny statistik från regionen.

– Vi träffar fler personer nu, och kanske glömmer bort förhållningsreglerna som vi var så bra på förut, säger smittskyddsläkare Annika Ersson.

Sammanlagt har nu 32 330 personer provtagits, och av dessa har 1 394 nu bekräftats smittade, enligt dagens siffror. En ökning med 26 smittade sedan gårdagen.

Ökningen är rejält mycket högre än för bara några veckor sedan, då den låg på i genomsnitt någon person om dagen. När vecka 41 sammanfattas kommer det att hamna på det mångdubbla, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Vi träffar fler personer nu, utan att hålla avstånd. Alla aktiviteter, skola, träning, privata tillställningar med mera har dragit igång, och vi kanske glömmer förhållningsreglerna, säger Annika Ersson, som är biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen.

Förutsätt corona – ta inga risker

Den största ökningen sker i Östersund, och grannkommunerna. Och det är helt enkelt för att man i de kommunerna träffar fler människor i genomsnitt.

Vad kan man då tänka på för att hjälpa till att bromsa spridningen?

– Mycket är vunnet om man tänker efter varje gång någon i ens familj, eller någon annan man träffar nära dagligen visar symptom som skulle kunna vara covid-19. Om man då tänker att det är det, tills den personen har testat sig, säger Annika Ersson.

Avstå tillställningar

I det läget ska man försöka avstå från att gå på tillställningar och aktiviteter, menar Ersson. Och störst är risken om tanken är att man ska träffa personer man inte träffar så ofta.

– Och om någon i familjen är sjuk – låt barnet leka hemma hos kompisen, i stället för hemma hos er, säger Annika Ersson.

Fyra personer vårdas just nu på Östersunds sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelningen.

Sedan den första patienten med bekräftad coronasmitta blev inlagd har 140 personer skrivits ut från sjukhusvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet