Kommunens ekonomi är fortsatt kärv, inte minst för socialförvaltningen, konstaterar socialutskottets ordförande Lars-Gunnar Nordlander (S). Foto: SVT

Fortsatta åtstramningar väntar i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli fortsatta åtstramningar på det sociala området i Härjedalens kommun i år, fokus är på missbruksvården. Det står klart efter socialutskottets sammanträde på tisdagen.

Hör utskottsordföranden Lars-Gunnar Nordlander (S) sammanfatta läget i videon ovan.

Ekonomin som varit kärv under en rad år i Härjedalens kommun kommer även det här året att vara mycket ansträngd.

I budgeten för 2019 beräknades resultatet bli plus sex miljoner. Men underskottet beräknas bli 23 miljoner, det vill säga en skillnad på närmare 30 miljoner. Kommunens resultat för 2019 Större delen av underskottet stod socialförvaltningen för, närmare 20miljoner.

Nedläggning av äldreboenden – men äldre bor kvar

Av dessa 20 miljoner utgjordes närmare 16 miljoner av kostnader för äldreomsorgen i östra Härjedalen.

För att få ekonomin i balans har kommunen bland annat börjat genomföra en stor omstrukturering av äldreomsorgen. Två äldreboenden har lagts ned: Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen. Formellt sett. I praktiken bor det ännu några äldre kvar på Mobacka.

Vad det handlar om är en avveckling av så kallat särskilt boende – det vill säga dygnet runt-omsorg – på Mobacka och Fjällglimten. De som nu ändå bor kvar är äldre som bor i trygghetsboende och klarar sig med hemtjänst.

Kritik mot sparförslag

Enligt kommunens beräknar skulle man spara 800 000 kronor per månad på att lägga ned de båda äldreboendena Mobacka och Fjällglimten.

Samtidigt som äldreboendena skulle läggas ned skulle själva fastigheterna som inrymde äldreboendena säljas, och de lades ut bland annat ut på Blocket.

En annan viktig sparåtgärd har varit att effektivisera personalens sätt att arbeta, bland annat genom schemaförändringar.

Omställningen av Mobacka och Fjällglimten skulle vara klar årsskiftet 2019/2020. Hör vad Lars-Gunnar Nordlander (S) säger om hur det har gått i videon ovan.

Från oppositionens sida ifrågasätts flera av de beslutade sparåtgärderna. Hör vad Landsbygdspartiets Billy Anklew säger i videon nedan:

Nu väntar tuffa år för kommunen. Fram till år 2022 ska kommunen få bukt med inte bara med fjolårets underskott på drygt 23 miljoner utan även underskottet från 2018 på 7 miljoner, det vill säga totalt 30 miljoner. Dessutom tvingas man gå in med 30 miljoner i Härjegårdar för att bostadsbolaget inte ska gå i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.