Mikael Forss, platschef Ventura i Hackås Foto: Onsala Rymdobservatorium och SVT

Från Hackås till yttersta världsrymden

Uppdaterad
Publicerad

Ventana precisionsgjuteri i Hackås har en liten del i ett av världens största vetenskapliga projekt just nu. Och man hoppas på mer.

Världens största radioteleskop ska byggas i Sydafrika. Projektet är ett världsomspännande forskningsprojekt där Sverige är med på en liten del genom Chalmers tekniska högskola. En del av Chalmers är Onsala Rymdobservatorium, och de har i uppdrag att leverera själva ”örat” till de antenner som byggs ihop till det jättelika radioteleskopet.

Så ser tratten som tillverkas i Hackås ut när den är ihopsatt

Det är här Ventana i Hackås kommer in. Där har man just levererat den gjutna aluminiumtratten till ”örat”.

– I den här tratten kommer det att monteras högteknologisk utrustning i botten. Sedan kommer man då att kunna lyssna på radiovågor, långt ute i rymden, berättar Mikael Forss, platschef på Ventana i Hackås.

En illustration över den tänkta parken med radioteleskopantenner Foto: Illustration: Onsala Rymdobservatorium

Söker universums ursprung

Projektet med radioteleskopet heter SKA, som står för Square Kilometre Array. Syftet är att med hjälp av det stora teleskopet kunna fånga in och analysera radiovågor långt borta i rymden, och kanske få svar på frågor om universums ursprung.

Elva länder och ett stort antal organisationer är med i projektet och för Ventana i Hackås betyder det mycket att vara en del i detta jätteprojekt.

– Dels betyder det en hel del pengar för oss, säger Mikael Forss. Men det betyder också att vi finns på världskartan. För oss är det en fjäder i hatten och det här är ju sådant vi gärna sysslar med.

Kan säkra jobb framöver

Nästa år ska den första teleskopantennen sättas upp och testas. Under nästa decennium är tanken att det ska bli 133 antenner i parken. Varje antenn behöver en tratt.

Hoppas ni få göra de trattarna också?

– Ja, det gör vi ju. Det skulle betyda att vi säkrar produktionen här för många år framöver säger Mikael Forss.

En illustration över hur parken kan bli Foto: Illustration SKA Organisation

TV: Se inslaget från Hackås på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer