Att manifestera sin kärlek genom att låsa ett hänglås vid en bro och sedan slänga nyckeln i vattnet har spridit sig över hela världen. Foto: SVT Jämtland/TT

Från Paris till Östersund – bron som skvallrar om kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Längs gångbron mellan Östersund och Frösön sitter det hänglås. Men det här handlar inte om brottsplatsen för omfattande cykelstölder. I stället har par manifesterat sin kärlek på det här sättet.

Genom att låsa låset och sedan slänga nyckeln i vattnet markeras att paret tänkt sig att vara ihop för evigt

Även om traditionen åtminstone funnits sedan andra världskriget så har det under senare decenniet tagit fart genom ett par spelfilmer. Inte minst handlar det om den italienska ”Ho voglia di te” samt franska ”De älskande på Pont-Neuf”.

Men som med all kärlek så är Paris den stad som skåpar ut alla andra städer. Bron Pont des Arts blev platsen för den mest massiva kärleksmanifestationen. Där hängde till slut så många lås att bron havererade.

Gångbron över Östersundet är ju annars ett gediget bygge. Kanske är det här något för besöksnäringen att ta tag i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.