”Elinor” är en av de berörda och hon är skeptisk till förändringarna som görs inom psykiatrin just nu. Foto: SVT

Psykiatrins patienter riskerar att skickas ut i tomma intet

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som varit inskrivna vid psykiatrin ska flyttas över till kommunernas vård, när de är mogna för det. Men en rapport som presenterades på måndagen av Regionen konstaterar att det här inte fungerar. Patienterna riskerar att skickas ut i tomma intet.

Allt för lång tid har gått sedan senaste avstämningen och därför var det nu hög tid igen. Jan-Olov Undvall, revisor hos regionen, har gjort den färska rapporten.

Slutsatsen är nedslående: De överenskommelser som gjorts och de lagar som finns tillämpas helt enkelt inte.

– Kommunerna kallar till vårdmöten men det har visat sig att psykiatrin ofta då inte dyker upp, säger Undvall.

Börja om från noll

Det här innebär att kommunerna tvingas börja om från noll när ett vårdbehov ska kartläggas.

– Konsekvensen blir att vårdtagarna inte får den vård för psykisk ohälsa som de ska ha, menar Undvall.

Ytterligare kompliceras situationen av den bristande tillgängligheten till psykiatrin och allra sämst till hamnar de som har psykisk ohälsa kombinerad med ett missbruk

Regionen har i flera år drivit K2, som är en verksamhet för dem som är inskrivna inom psykiatrin. Dit kan de gå för socialt umgänge och aktiviteter medan de är i öppenvård. Men även de som varit inskrivna på avdelning har kommit hit under dagatid.

Personalen behövs

Från och med årsskiftet läggs K2 ned och i stället öppnar kommunen något som heter Mötesplatsen. Vi har pratat med ”Elinor” som är stammis på K2. Hon är skeptisk till det här skiftet.

– Mötesplatsen är enbart en social samvaro. Här på K2 har personalen vetat hur de ska agera om någon till exempel får ett ångestanfall eller blir manisk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.