Från Syrien till Änge

Publicerad

Nu har Migrationsverket till slut fått tag i riktiga lägenheter till de syriska flyktingarna som kommit till Jämtland i väntan på asyl.

Krokoms kommun hyr nu ut 17 lägenheter, varav de flesta är i Änge. Ikväll ska Migrationsverket möta boende i Änge för att svara på frågor.

Tomma lägenheter i Änge finns det gott om och det är dit som de syriska familjerna kommer i mitten på december och de verkar få ett positivt mottagande från Ängeborna.

I Lit och i Grytan utanför Brunflo har de asylsökande nu bott provisoriskt i nästan två månader men först nu har Migrationsverket fått tag på riktiga lägenheter som står tomma där barnfamiljerna ska flytta in.

Förutom i Änge så hyr nu även Migrationsverket lägenheter i Kaxås och Föllinge. Inflytt blir om en knapp månad och ikväll blir det möte med dom boende i Änge.

Men faktum kvarstår, dom här 17 lägenheterna är bara en början – behovet är mycket större än så.

Fortfarande behöver Migrationsverket ytterligare runt 80 lägenheter.

– Just nu för vi samtal med Strömsund, Härjedalen och Ragunda. Där har vi fått besked om att det finns lediga lägenheter som vi kan hyra, säger Kenneth Karlsson på Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer