Intill Lövsta idrottsplats på Frösön planeras bostäder. Frösö IF är orolig att det i förlängningen kan innebära inskränkningar i träningar och aktiviteter. Foto: SVT

Frösö IF om uppmärksammad dom: ”Oroande för ungdomsidrotten”

Uppdaterad
Publicerad

I Nacka har en förening tvingats dra ner på träningarna efter att boende i närheten klagat på ljudet från fotbollsplanen. Hos lokala idrottsföreträdare i Jämtlands län finns en oro för att domen kan ge konsekvenser även hos dem.

Det har varit en seglivad konflikt som pågått i Nacka, utanför Stockholm. Där har boende intill Boovallen klagat på ljudnivåerna och nu i somras, när var ärendet uppe i mark- och miljödomstolen, fick de rätt.

Enligt domslutet är ljudnivåerna från idrottsanläggningen att jämföra med industribuller. Beslutet blev att begränsa idrottsverksamheten. Till exempel får Boovallen nu bara ha öppet till 17.30 på helger.

Följer ärendet noga

Här i Jämtlands län har domen följts noggrant av bland annat Frösö IF. Alldeles intill Lövsta idrottsplats planeras det nämligen för bostäder och skulle domen i Nacka bli prejudicerande skulle det kunna få stora konsekvenser. 

– Att begränsa idrottsverksamhet på det sättet kan ju få stora konsekvenser för all idrottsverksamhet, säger Torbjörn Ryman som är ordförande i Frösö IF.

På Lövsta pågår det någon form av verksamhet hela dagarna, ofta till klockan elva på kvällarna. Idrottsplatsen nyttjas av skolor, förskolor, olika fotbollslag och korp-lag med mera. 

Kommun ger lugnande besked

Även inne på Östersunds kommun följer man Nacka-fallet noggrant.

– Det är ett jätteintressant fall som alla Sveriges kommuner följer med stort intresse. Det kommer ju att få påverkan på förhållandet mellan idrottsplatser och boende runtomkring. Så det här håller vi koll på, säger Maria Boberg som är stadsarkitekt.

Samtidigt ger hon lugnande besked till de aktiva på Lövsta som nu oroas över planerna på bostäder intill idrottsplatsen.

– En jätteviktig utgångspunkt i vårt arbete med planeringen av det här området är att idrottsplatsen inte ska påverkas. Varken dagens användning eller tänkt utveckling i framtiden. 

I somras kom en dom från mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt gällande ljudnivåerna på Boovallen i Nacka.

Mätningar hade visat att bullernivåerna överskred gränsen för det som kallas industribuller på kvällar och helger vid angränsande fastigheter, enligt Naturvårdsverkets riktvärde. Något riktvärde för idrottsverksamhet finns inte.

I och med den nya domen begränsades den bokningsbara organiserade verksamheten på Boovallen till:

Vardagar kl. 8.00 – 21.30

Lördagar, söndagar och helgdagar kl 10.00 – 17.30 fram till dess att fysiska bullerskydd är uppförda

Efter att fysiska bullerskydd är uppförda gäller kl 09.00 – 20.00

Ingen bokningsbar organiserad verksamhet under juli.

Domen har överklagats till mark- och miljööverdomstolen.

Källa: Boovallen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer