Sara Dahlqvist-Magill och dottern Lisa kommer hem från USA varje år för att fira midsommar på Jamtli. Klicka för att se alla bilder! Foto: Bengterik Busk, SVT

Frösö-tösen och Åre-fjåsen döptes

Uppdaterad
Publicerad

Regnmolnen visste att föra sig under midsommarfirandet på Jamtli i Östersund. Inga paraplyer behövde plockas fram.

Det var tradtionsenligt firande med bl a dop av nyfödda Jamtli-djur. I år var det två killingar som fick sina namn;  Frösö-Tösen och Åre-Fjåsen (ungefär Åre-friaren).

Det var ettåriga Miriam och hennes föräldrar som vann namntävlingen och det var Miriams mamma som fick förrätta dopet.

Åre-Fjåsen döptes.

Blommor till midsommarstången plockades på ängarna ner mot Storsjön. Där fanns bland andra Lisa Magill från USA. Lisas mamma, Sara Dahlqvist-Magill, har bott i Kalifornien i 20 år men varje sommar tar hon familjen med sig hem till Östersund bland annat för att fira midsommar på Jamtli.

– Midsommar på Jamtli är en fin tradtiion som jag inte vill missa, sa hon.

Östersunds folkdansgille uppträdde och kompades av Tiljans spelmän. Därefter tog Lindqvistarna över scenen.  Åke Jonsson, radio-profil och musiker i Knytta spelmanslag, har varit konferencier vid midsommarfirandet på Jamtli i många år, men nu var det för sista gången och därför blev han avtackad med bland annat blomsterkrans.

När små grodorna, musikanterna och tre små gummor var avklarade sjöng alla barn Idas sommarvisa. Lindqvistarna fick äran att avrunda firandet och det gjorde dom, kanske inte helt oväntat med Viggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.