Sjukhuset har inte lyckats få igång den pump som ska träda i funktion när vattenförsörjningen är utslagen. Därför hjälper nu räddningstjänsten till och pumpar vatten direkt ur Storsjön. Foto: SVT JämtlandVisa alla (5)
Visa alla (5)

Katastrofläge för sjukhuset

Publicerad

Sjukhuset har utlöst katastrofläge på grund av den avgrävna vattenledningen i Östersund.

Sjukhusets krisledningen har aktiverats. Samtliga operationer som skulle ha skett nu på morgonen har fått ställas in, likaså dialysverksamheten.

Samtidigt visar det sig att sjukhuset har problem med den pump som ska träda i funktion när inte den normala vattenförsörjningen fungerar. Räddningstjänsten är nu på plats för att hjälpa till med pumpandet.

Råkade gräva av vattenledning

Vid 7.30-tiden på morgonen råkade man i arbetet gräva av den vattenledning som kommer från Vattenverket.

På Bangårdsgatan pågår bygget av en viadukt som ska gå över järnvägen och leda till det som ska bli nya bostadsområdet vid Storsjö strand.

Just den avgrävda ledningen löper alltså mot Frösön och på vägen ska den dessutom förse centrala stan med vatten.

På sina håll finns fortfarande vatten i kranarna, men det kommer från en reservoar. Kommunen uppmanar allmänheten att spara vatten åt sjukhuset.

Febrilt arbete för att åtgärda saken

Arbetet pågår för högtryck för att åtgärda felet men när det kan vara fixat finns det ännu inga uppgifter om.

Delar av stan får nu vatten genom en reserv. Kommunen uppmanar invånarna att vara sparsamma så att viktiga samhällsfunktioner, som sjukhuset, inte blir utan vatten.

Lagningen av den avgrävda ledningen beräknas pågå under förmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer