Följ med Funäsdalens polis , Ola Liljendahl, genom byn Foto: SVT

Funäsdalen har fått tillbaka sin polis efter fem år

Uppdaterad
Publicerad

Den nya polisstationen i Funäsdalen med fyra poliser invigdes 2012, men 2016 försvann poliserna som var i yttre tjänst. Nu, efter fem år, är polisen tillbaka – det vill säga en av dem.

Efter sex månader stationerad i Funäsdalen börjar polisen Ola Liljendahl bli varm i kläderna och han har en tydlig agenda.

– Jag ska vara synlig och i första hand arbeta preventivt, säger han. Det handlar mycket om att ha en dialog och mindre om att sätta dit folk.

Kan begära förstärkning

Basen är polishuset mitt i Funäsdalen, men området är stort. Vid ingripanden kommer kollegor från annat håll.

– Jag är polis i Härjedalen, poängterar Ola Liljendahl. Jag känner mig inte som ensampolis utan har ett nära samarbete med polisen i Sveg, och det finns kollegor i Norge.

Att vara närvarande ger resultat. Han har redan fått en bild av området.

– Vi är förskonade från våldsbrott, men det är klart att det förekommer narkotika och annat, och det kan förekomma stöldligor.

Ställer ut polisbilen

När det gäller fortkörning har Ola Liljendahl ett knep.

– Jag ställer ut en av de två polisbilarna i byn. Byborna har väl förstått att den är tom, men turisterna som kör för fort saktar ner.

Dialogen med ungdomarna i byn har redan gett resultat.

– Vi hade problem med klotter, men det är borta nu.

Att vara både polis och privatperson i en liten by som Funäsdalen går bra säger han.

– Det är många här som har olika hattar på sig, läkaren, lärarna och andra.

Svårt att rekrytera

När en polis gick i pension och en polis bytte jobb hade polisen svårt att rekrytera nya poliser till Funäsdalen. Ola Liljendahl flyttade till byn efter många år i Stockholm.

– Den erfarenheten gör att jag klarar av olika situationer som ensampolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.