Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har sett en ökning av privata plan med skidturister som kommer till länet, säger polisinspektör Ingela Kjellberg vid gränspolisen som kontrollerar flygen. Många av privatplanen kommer från Storbritannien. Snart drar skidsäsongen igång, frågan är hur det blir i år. Mer om det i videon ovan. Foto: SVT

Går det att komma förbi inreseförbudet?

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att skidturister kommer till länet med privatfllyg. Det har gränspolisen märkt av. Strax före jul landade exempelvis ett brittiskt privatplan. Hör mer om det i videon ovan och hör också vad gränspolisen Ingela Kjellberg säger i videon ovan om möjligheten att kringgå det rådande inreseförbudet.

Snart drar skidsäsongen igång på riktigt. Många skidturister som kommer till länet flyger hit, inte bara med de större flighterna utan även med privata plan.

Dubbelt så många privatflyg ifjol

Ifjol märktes en tydlig ökning av privatflygen. I mars kom 12 stycken, dubbelt så många som det vanligtvis gör under den månaden. Det vill säga så såg det ut innan pandemin. I april ifjol kom nästan lika många som månaden innan, tio stycken. När skidanläggningarna i Alperna tvingades stänga på grund av panedmin valde vissa att ta sig till Åre istället. Det är den troligaste orsaken till ökningen, menar Ingela Kjellberg, polisinspektör och tf gruppchef vid gränspolisen i länet.

Åre istället för Alperna

Men den rådande pandemin har som bekant förändrat det mesta. Idag trafikerar ett par flyg per dag Åre Östersund Airport och fligtherna går till och från Stockholm och Umeå. Men fortfarande kommer ett och annat privat plan.

Ett tips till SVT gjorde gällande att det landat flera privata brittiska plan på flygplatsen trots reseförbudet mot Storbritannien strax före jul.

Vi gjorde en kontroll och det visade sig att detta inte stämde.

Landade strax innan inreseförbudet

Det var istället ett brittiskt privatplan som landat på Frösön, ett par dagar innan gränsen mot Storbritannien stängdes. Sedan dess har inga privatplan alls landat här i läent.

Mer om det berättar Ingela Kjellberg i videon ovan, där hon också svarar på frågan om det är möjligt att kringgå gällande inreseförbud.

– Inför vintersäsongen 20/21 så känns ju allting väldigt oklart, säger polisinspektör Ingela Kjellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer