Går egen väg mot Allsvenskan

Publicerad

Östersunds fotbollsklubb ligger tvåa just nu i Superettan och är på väg mot en Allsvensk plats. Klubbens framgångsfaktorer liknar ingen annans, dom har valt att gå sin egna väg mot att bli bäst.

För fyra år sedan spelade Östersunds fotbollsklubb eller ÖFK som dom kallas i division två. Nu slåss man i toppen av Superettan. Vad har då gjort att klubben snart kan spela i Allsvenskan? Resan uppåt i seriesystemen började med att Graham Potter tog över tränarrollen och klubben började jobba med kulturprojekt där alla spelare och ledare skulle delta. De har handlat om allt ifrån dansuppträdande och teater till att skriva en bok.

– Dom gör saker dom kanske inte är vana vid, eller känner sig obekväma med men hur dom tar sig an uppgiften och löser den det är det som är de intressanta. Det är samma sak när det kommer till fotbollen. Det är bara ett redskap för att utveckla oss, säger tränaren Graham Potter.

Daniel Kindberg som är ordförande i ÖFK var den som införde kulturprojekten i klubben.

-Vi använder kulturen som ett verktyg för att vi ska bli modigare, lära känna varandra bättre och lära känna varandras och våra enskilda egenheter på ett annorlunda sätt, säger Daniel Kindberg.

Hur påverkar de här arbetet med kulturen er spelare ute på planen?

– Det är samma som planen för att vi måste jobba tillsammans, det spelar ingen roll om vi dansar eller spelar fotboll vi måste hjälpa varandra, säger lagkaptenen Alex Dyer.

ÖFK som jobbar mycket emot rasism och främlingsfientlighet har spelare och ledare från hela världen i sitt lag. Som Foad Bachirou, fransmannen som härstammar från Afrikanska Komorerna, han har tidigare i ungdomsåren spelat i Paris Saint German och sen efter några år i Skottland kom han ifjol till Östersund.

– I dom klubbar jag spelat i tidigare har vi aldrig talat eller jobbat med mångfald eller alla människors lika värde som vi gör här, säger Fouad Bachirou.

Klubben har bevisligen hittat en modell som ger resultat både utanför och på planen, om det tar dom ända till Allsvenskan återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer