För byggföretag i Lierne innebär gränsöppningen att man får tillbaka personal. Morten Elvseth har flera svenskar anställda i sitt företag. Foto: Eivind Aabakken, NRK

Glädje i Lierne efter att gränsen öppnats

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags öppnades en gränsövergång mellan Frostviken och Lierne för de som bor i Sverige och jobbar i Norge. I Lierne är man glad att få tillbaka sin svenska arbetskraft.

Sedan i januari har alla gränsövergångar utom två mellan Jämtland Härjedalen och Tröndelag varit stängda. I Storlien och vid passagen mellan Tänndalen och Röros finns teststationer för den som ska in i Norge.

Det har inneburit att alla som dagspendlar till jobb i Norge, och som inte har ett samhällsviktigt arbete, har varit tvungna att passera en teststation för att ta sig till jobbet. För de i Frostviken, men med jobb i Lierne, har det inneburit en omväg på cirka 70 mil. De flesta har därför stått utan arbetsinkomst.

Men nu har alltså en gränsövergång vid Murumoen mellan Gäddede och Lierne öppnats, så att dagspendlarna kan jobba.

I klippet hör du vad det betyder för både företagare och kommunen i Lierne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.