En vy över en lång, böjd bro som sträcker sig över en sjö. Storjösn. På ena sidan syns skogsområden, medan det på andra sidan finns öppna fält och några bostadshus. Bakgrunden består av berg i fjärran under en klar himmel. Oviksbygden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oron är stor bland många länsbor att Storsjön ska förorenas vid gruvbrytning i länet, både när det gäller uran eller vanadinutvinning. Och det finns fog för oron menar gruvjournalisten Arne Müller – hör hans analys i videon. Foto: Lukas Johansson, SVT

Granskande gruvjournalisten om uranbrytning i Oviken: Finns påtagliga miljörisker

Uppdaterad
Publicerad

Uran är ett giftigt ämne och hanteringen vid uranbrytning kan leda till miljöproblem.

Det visar internationella kartläggningar och tidigare erfarenheter.

– Med hantering av uran finns det påtagliga risker, säger journalisten och författaren Arne Müller som under många år granskat gruvbranschen.

Förbudet mot uranbrytning kommer sannolikt att upphävas. Det är signaler som kommit från regeringen. Inom kort väntas den av regeringen tillsatta uranutredningen presenteras.

Det här har kraftigt ökat intresset för gruvplaner i Jämtlands län.

Gruvplanerna i Jämtland

I länet finns stora uranförekomster, både sådana som innan uranbrytningsförbudet bedömts som brytvärd och sådana som tidigare inte ansetts lönsamma att bryta.

Det australiensiska bolaget Aura Energy, som ansökt om att få starta en vanadingruva i Oviken, hoppas också på uranutvinning.

Men oron för gruvplanerna är stor i Jämtlands län och oron gäller inte minst risken för läckage av giftiga ämnen till Storsjön, från vilken flera kommuner tar sitt dricksvatten.

Risk för giftig läckage till vattnet

Författaren och journalisten Arne Müller konstaterar att det finns fog för oron, eftersom det i alunskiffer finns många olika metaller. Vid brytning kommer en hel del av metallerna att lämnas kvar i gruvavfallet och det finns en risk för giftigt läckage från avfallet.

– Allmänt när det gäller gruvor i Oviken så är det risken för att metaller läcker ut i vatten man ska se upp med, säger Arne Müller.

Det är också den bedömning SGU gör.

Stora miljöproblem har uppstått på vissa håll där uranhaltigt lakvatten läckt ut, exempelvis i finska Talvivaara. Där bröts nickel ur svartskiffer. Samtidigt utvanns också uran. Läckage uppstod från en gruvdamm och ledde till det som har kallats den största miljökatastrofen i Finlands historia. Trots det finns nu åter långt gångna planer på att starta uranutvinning i just Talviavaara. Motiveringen är – förutom att utvinningen i sig behövs för energiomställningen – att det är bättre för miljön att tillvarata uranet än att låta det ligga kvar i gruvavfallet. Något som fått kritik från miljöorganisationer. Genomförs planerna blir det den första urangruvan i EU.

I Sverige har uranbrytning förekommit i Ranstad. Där lades gruvan ner på grund av olönsamhet. Notan för miljösaneringen slutade på omkring en halv miljard.

Hundratals människor fram Ranstads silobyggnader

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalbefolkningen kring Ranstad samlades till stora protester den 30 maj 1976. Folkets protester och kommunernas veto stoppade tankarna på att återuppta uranbrytningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet