Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gränspolisen arbetar för att stoppa inkommande smitta vid landets yttre gräns och i länet går den här, på Åre Östersund Airport. Mer om det berättar Ingela Kjellberg, polisinspektör vid gränspolisen, i videon. Foto: SVT

Gränspolisen i Jämtland kontrollerar flygplatsen – ska stoppa covid-smitta vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är gränspolisen som ska se till att stoppa coronaviruset och annan smitta från att komma in i landet. Personer som utgör ”hot mot folkhälsan” släpps inte in. Hör Ingela Kjellberg, polisinspektör vid gränspolisen, berätta mer om det i klippet ovan.

I Jämtlands län utförs dessa kontroller på Åre Östersund Airport. Samtidigt sker inga kontroller alls vid gränsen mot Norge, vilket kan tyckas märkligt.

I klippet ovan förklarar Ingela Kjellberg, polisinspektör vid gränspolisen, hur det kommer sig.

Vid gränspolisen i länet jobbar tio personer. De delar sin tid mellan gränskontroller, att verkställa olika typer av utvisningsärenden, arbetsplatsinspektioner enligt utlänningslagen, utredningar av brott mot utlänningslagen och inre utlänningskontroller.

Stoppas någon vid gränsen som anses vara ”hot mot folkhälsan” är gränspolisens uppdrag att stoppa och hålla kvar personen fram till att det regionala smittskyddet kommit till platsen, därefter övergår ansvaret till smittskyddet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet