Gyllencreutz gjorde Östersund till riktig stad

Uppdaterad
Publicerad

Det hus som kallas Nya Centralpalatset kritiseras på nytt. Denna gång av P1-programmet Stadsinspektionen. Men vem var mannen som låg bakom den ursprungliga byggnaden, den som eldhärjades och sedan revs?

Fram till förra sekelskiftet bestod Östersund nästan uteslutande av låga träkåkar. Men i början av 1900-talet började stenhusen att komma och därmed det skifte i stadsmiljön som man fortfarande kan se konturerna av.

Det gamla Centralpalatset ritades av arkitekten Knut Gyllencreutz. Han kom ursprungligen från Stockholm men flyttade till Sundsvall efter stadsbranden 1888. Gyllencreutz var tongivande när Stenstaden växte fram i Sundsvalls centrum och i dag står där en handfull jugendinspirerade byggnader som bär hans signatur.

Kronan på verket

När Sundsvall började bli färdigbyggt flyttade Knut Gyllencreutz till Östersund. Byggnader som han ritat är exempelvis gamla Saluhallshuset vid Stortorget, Temperance, Wedemarkshuset och gamla brandstationen.

Men Centralpalatset blev tveklöst kronan på verket. Byggnaden reste sig som ett monument ovanför den övriga kåkstade. Här fanns till exempel biograf, kafé, rakstuga, bastu samt karbad.

Hotas graven?

När Centralpalatset brann 2010 så var i ärlighetens namn inte huset så känt bland östersundarna. Och gamle Knut ägnar de sannolikt inte heller någon tanke. Han ligger på Norra Begravningsplatsen och vid hans grav finns ett anslag om att Kyrkogårdförvaltningen vill få kontakt med någon gravrättsinnehavare.

De sista spåren efter mannen som förvandlade Östersund från något som snarast påminde om en brasiliansk favela till en riktig stad, är väl inte på väg att suddas ut ..?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer