Pistolen och sprängmedlet som hittades i en lägenhet i Östersund. Foto: Ur polisens förundersökning

Hade sprängmedel och vapen på Stadsdel norr

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas vid Östersunds tingsrätt misstänkta för att på olika sätt hanterat drygt 2 kilo sprängmedel och en pistol i slutet av oktober i Östersund.

Det var i slutet av oktober som polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet på Stadsdel Norr i Östersund. Vid husrannsakan hittades 2,1 kilo sprängmedel och en 9 mm pistol. I lägenheten bor en 32-årig man som har ett digert brottsregister.

Fem personer, fyra män och en kvinna, åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga har hanterat sprängämnet, som misstänkts ha fraktats från Ånge till Östersund samma dag som husrannsakan gjordes.

En av de åtalade, en 32-årig man, var tidigare åtalad i ett annat mål om sprängmedel. I det ärendet, som gällde fynd av sprängmedel i Torvalla, friades 32-åringen helt av tingsrätten.

Tre av personerna, 32-åringen, kvinnan och en man i 20-årsåldern åtalas också för grovt vapenbrott. Två män åtalas för medhjälp till grovt vapenbrott för att ha förmedlat kontakter mellan säljare och köpare av pistolen.

32-åringen har i förhör erkänt att han haft sprängmedlet och pistolen i sin lägenhet. Men han menar att brottet inte är grovt. I övrigt har han inte haft några kommentarer till polisens frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer