351 gram kokain och 933,14 gram cannabis hittades vid en husrannsakan i 23-åringens lägenhet. Foto: Förundersökningsprotokollet

Hade stora mängder narkotika och laddad revolver i lägenheten – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man som förvarat stora mängder narkotika och en laddad revolver i sin lägenhet dömdes på tisdagen av Östersunds tingsrätt till fyra år och sex månaders fängelse.

Det var under en husrannsakan förra året som polisen hittade 351 gram kokain, 933,14 gram cannabis och en laddad revolver i 23-åringens lägenhet. I förhör har han erkänt gärningen och berättat att han fått i uppdrag att förvara narkotikan hos sig i utbyte mot att han fick låna ett vapen och ta del av narkotikan för eget bruk.

Hade vapen för att försvara sig

23-åringen har vidare berättat i förhör att han haft vapnet, som han förvarade under sin bäddmadrass, i avsikt att försvara sig. Han har berättat att han varit hotad av en person och att han burit skottsäker väst regelbundet. Det anser inte tingsrätten vara några förmildrande omständigheter och dömer honom till grovt vapenbrott eftersom det funnits risk att vapnet skulle användas i brottsligt syfte.

I sin dom skriver Östersunds tingsrätt att även narkotikabrottet ska anses som grovt, bland annat för att det varit ett led i en organiserad narkotikahandel.

Har sålt cannabis

Utöver dessa brott döms 23-åringen även för elva tillfällen av narkotikabrott som då handlar om att han sålt cannabis.

I samma mål stod en annan man, även han i nedre 20-årsåldern, åtalad för ringa narkotikabrott. Han frias däremot av tingsrätten på grund av bristfällig bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.