– Vi vill framför allt minska de onödiga påsarna som vi tar, men som vi inte behöver, säger Malin Göransson på Naturvårdsverket i Östersund. Foto: TT.

Allt fler väljer bort plastkassen

Publicerad

Hälften av Sveriges befolkning uppger att de alltid eller oftast väljer bort plastkassen när de handlar sedan nya regler tillkom i somras.

En färsk undersökning som gjordes på uppdrag av Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent visar tydligt på att allt fler svenskar väljer bort platspåsen. Det är en minskning med 21 procent sedan reglerna infördes.

Det var den första juni 2017 som nya regler infördes i butiker runt om i landet. Det innebär att kunderna måste informeras om plastpåsarnas miljöpåverkan och många butiker har börjat ta betalt när en kund vill ha en plastpåse.

Arbetar aktivt mot plast

Fram till den 31 mars ska alla som importerar eller tillverkar plastkassar rapportera hur många plastkassar som används i Sverige.

Malin Göransson arbetar som handläggare på Naturvårdsverket i Östersund. Hon berättar att plast är något som man aktivt arbetar mot, inte bara i Sverige utan i hela EU för att minska resursförbrukningen och nedskräpningen som just orsakas av plastpåsar.

– Vi vill framför allt minska de här onödiga påsarna som vi tar men som vi inte behöver. Det är därför vi har satt upp mål att vi ska minska med 90 påsar per person och år till 2019 och 40 personer påsar per person till 2025 för att minska resursförbrukningen, säger Malin Göransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer