Staffan Lindberg är ordförande i Västjämtlands Snöskoterområde. Foto: Fredrik Lundmark SVT

”Håll er på lederna – det är säkrast”

Publicerad

Kvaliteten på isarna i fjällen varierar kraftigt så här långt denna vinter. På många ställen har isarna hunnit växa till och bli tjocka, men på några sjöar är det fortfarande öppet vatten.

Staffan Lindberg är ordförande i Västjämtlands Snöskoterområde (Väsek) som har omkring 70 mil skoterleder i Åre kommun. Han bekräftar att det varit svårt att så här långt varit svårt att få till skoterlederna i den omfattning som är normalt så här års.

Det har varit en mild vinter och sen kom rikligt med snö innan isarna hann frysa till ordentligt. Snön isolerar nu isarna från att bygga på ordentligt.

– Området är mer uppsplittrat än vanligt eftersom vi inte har kunnat dra leder överallt ännu. Det drabbar främst de som vill åka längre turer och korsa hela området. Det blir svårt när man inte tar sig över de större sjöarna. Nu hoppas vi på ordentlig kyla de närmaste dagarna, säger Staffan Lindberg.

Skoterturismen har ökat stadigt på senare år och när nu sportloven drar igång kommer fler människor till länets fjällanläggningar. Fler ovana människor, med sämre lokalkännedom, gör att riskerna ökar.

– De flesta sköter sig bra, men i år är det extra viktigt att ta reda på hur det ser ut där man tänker köra. På Väseks hemsida lägger vi ut information om leder och isstatus, men vi kan inte ta ansvar för hur det ser ut vid sidan om. Tipset är att hålla sig på lederna, det är säkrast, säger Staffan Lindberg.

Flera av länets större skoterområden, som Frostviken och Funäsdalsfjällen, lägger ut aktuell information om ledstatus och isförhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer