Hälsocentralerna vill ha pengar fort

Uppdaterad
Publicerad

Ute på hälsocentralerna är förväntningarna stora på den översyn som inletts. Det måste bli en rejäl satsningen på primärvården, säger verksamhetschefen i Krokom Thomas Karlsson.

Sett till hela landet ligger hälsocentralerna i regionen mycket lågt när det gäller ersättning per listad. Thomas Karlsson som är chef för hälsocentralen i Krokom vill ha en närmare dubblering av dagens ersättning. Idag får hälsocentralerna mellan cirka 240 och 340 kronor per listad person. Summan kan variera beronde på avstånd och vad kan erbjuda som till exempel familjecentral.

– Jag skulle gärna se en höjning med 300 kronor, säger Thomas Karlsson.

Cirka 10 000 personer har valt att lista sig i Krokom.  Trots att hälsocentralen enbart har fast anställda läkare så är ekonomin mycket ansträngd.

Thomas Karlsson pekar bland annat på det faktum att allt fler unga vuxna söker hjälp för psykisk ohälsa.

– Vi måste vara tillgängliga för den gruppen på ett bättre sätt än i dag.

Hör Thomas Karlssons lösning i klippet

Jessica Wånggren Amarouche är chef för Hälsorummet, hälsocentralen i Änge. En höjning av pengen per listad är ett måste, menar hon.

– Vi som är en ekonomisk förening behöver inte gå med vinst, men det är tufft ändå. Vi har bara inhyrda läkare och de har blivit 25 procent dyrare i och med nya momskravet.

Hör Jessica Wånggren Amarouche i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.