Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Blom i Kallsta har lämnat in ett medborgarförslag om att förbjuda fyrverkerier i hela Östersunds kommun, inte bara i centrala stan. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Han vill se fyrverkeriförbud – i hela Östersunds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det förbjudet att skjuta fyrverkerier i centrala Östersund utan tillstånd från polisen. Men Jörgen Blom från Kallsta utanför Lit har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen där han föreslår ett fyrverkeriförbud i hela Östersunds kommun.

Jörgen Blom, tidigare aktiv politiker i Vänsterpartiet, har under många år vädjat på sociala medier att man ska tänka på djuren och skippa fyrverkerierna vid till exempel nyår.

– Jag tycker det är orimligt att djur ska lida för ett nöje. Om man vet och förstår vilket lidande det kan vara för ett djur, så är det inte så kul med fyrverkerier, säger Jörgen Blom.

Vill skicka en signal

När Jörgen fick höra hur Malin Löfgrens häst Ylva, som nu vid nyår miste sitt föl efter att ha skrämts av fyrverkerier i Oviken, kände han att det fick vara nog och skickade in ett medborgarförslag för att förbjuda fyrverkerier helt i kommunen.

– Här i Kallsta där jag bor funkar det att prata ihop sig, men det går ju inte på större orter. Ett totalförbud skulle skicka signalen att det inte är okej, och jag tror det skulle bli lättare för handeln att stå emot och inte sälja fyrverkerier. Sen förstår jag också att det inte finns hur mycket poliser som helst att skicka om någon ändå skulle skjuta en raket, men sker det upprepade gånger så skulle det finnas ett stöd i lagen, säger Jörgen Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.