Mathz Myrins operation på sjukhuset i Östersund ställdes in när han var på väg in till operationssalen. Foto: SVT/Daniel Hols

Hans operation ställdes in i sista stund – det saknades pengar

Uppdaterad
Publicerad

När Mathz Myrin var på väg in till operationssalen på sjukhuset i Östersund kom en läkare springande och sade att operationen var inställd för att det saknades pengar. Då hade han förberett sig för operationen i flera veckor.

– Det känns som ren psykisk terror, säger Mathz som nu väntar på en ny operation.

Mathz Myrin är en av många som har fått vänta för länge på vård. I den region där han bor, Jämtland/Härjedalen, får nästan hälften av patienterna inte behandling inom vårdgarantins 90 dagar.

Den ojämlika vården och de långa vårdköerna brukar hamna i topp bland väljarnas viktigaste frågor inför valet. Mathz Myrin har sin uppfattning klar.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tycker inte att vården i Sverige är jämlik. Vissa ställen har specialister, på andra finns bara basen, säger han.

”Mitt förtroende är i princip noll”

Han beskriver känslan när hans operation ställdes in som att ”det var bara rullgardinen ner”.

– Det går inte att beskriva i ord. Det känns som ren psykisk terror. Mitt förtroende för dem som håller i pengarna är fruktansvärt lågt. I princip noll, säger Mathz Myrin.

Efter att i åratal haft hälsoproblem på grund av sin sin övervikt skulle han i våras få genomgå en fetmaoperation, så kallad gastrisk bypass, på sjukhuset i Östersund.

– När läkaren storgråtande kom in undrade jag vad som hänt. Så kom beskedet: Operationen är inställd för att det saknas pengar. Då var det totalt beckmörker. Jag visste varken ut eller in, säger Mathz.

En lång process för andra gången

Inför operationen hade han genomgått en rad kontroller och hållt en sträng diet i fyra veckor. Nu har han tvingats genomgå hela processen igen. Förhoppningsvis blir operationen av om en vecka.

Region Jämtland/Härjedalen, där Mathz bor, styrs gemensamt av moderater och socialdemokrater. Den dras med stora ekonomiska underskott. Personalförsörjningen är också ett bekymmer.

– Vi har inte tillräckligt med specialistutbildad kompetens. Vi behöver fler specialistutbildade läkare, det är en stor del av att vi inte kan erbjuda vård i tid, säger Ann-Marie Johansson, ordförande i regionstyrelsen.

Skillnader även i överlevnad

Även chansen att överleva är olika beroende på var i landet man bor. På Gotland överlever exempelvis 77 procent tjocktarmscancer, men bara knappt 61 procent i Jämtland/Härjedalen.

Att förstatliga sjukvården är enligt Ann-Marie Johansson ingen lösning.

– Jag tror inte det. Ska det bli likvärdigt är det bra att de som bestämmer bor och lever tillsammans med befolkningen. Då ser man olikheterna och kan anpassa vården efter behoven och förutsättningarna. För det ser väldigt olika ut. Vi har inte en statlig politik som klarar att utjämna skillnaden i dag, tyvärr, säger hon.

Agenda söndag 26/8 kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion debatt mellan Ebba Busch Thor, partiledare (KD) och Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet