Se när björnen går omkring inne i Östersund. Foto: Tobbe Hising

Här går björnen runt på trottoaren i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

När Tobbe Hising fick höra att en björn hade korsat E14, på väg mot Östersund och gick mot hans bostad klev han upp ur sängen och satte sig i bilen. Det var ett beslut han inte ångrade.

– Jag och min sambo skulle jobba tidigt så vi hade gått och lagt oss. Men då ringde hennes bror och sa att en björn hade gått över E14 mot skidstadion. Vi åkte en sväng med bilen och av en slump stötte vi på den, säger Tobbe Hising.

Det under söndagkvällen, vid klockan 23.30 som de mötte björnen.

– Sen gick den vidare mot Östersund arena och vi bor ju i husen nedanför.

Vad tänkte ni då?

– Det är olustigt att ha den så nära, den kom ju jäkligt nära oss i bilen. Vi har ju hundar också som vi går promenader med precis där björnen var.

Skyddsjägaren kom

Tobbe Hising och de andra i bilen följde björnen i cirka 15 minuter när den vandrade omkring i området runt arenan och rotade i papperskorgen på en garageuppfart.

De ringde polisen men det var lång kö för att komma fram.

– Men det kom en skyddsjägare med hundar som skulle driva den tillbaka över E14.

Svårt att sova

Tobbe Hising valde till slut att åka hem och lägga sig igen, men att somna om var inte det lättaste.

– Det var hög puls, vet inte riktigt varför, det var konstigt. Men det var lite svårare än vanligt att sova, säger Tobbe Hising.

Foto: Tobbe Hising

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.