Personal från äldreboendet Solbacka i Föllinge testas för covid-19. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Här testas personalen för covid-19 – ny studie på äldreboenden i länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen har startat en studie på fyra äldreboenden i länet. Man vill se om personal som inte visar några symtom ändå kan vara smittade av coronaviruset.

Ett av äldreboendena i studien är Solbacka i Föllinge där hela personalen testades för första gången i slutet av förra veckan. Provsvaren visade inte på någon smitta, men på andra boenden som är med i studien har personal testats positivt, utan att dom uppvisat några tydliga symptom.

– Det är ju jätteskönt att få ett besked. Vi pratar väldigt mycket om oron att man ska smitta de boende av misstag, för att man inte har några symtom och inte vet att man själv är smittad. Det säger Mia Högström, enhetschef på Solbacka.

Coronaviruset i Jämtlands län

Vill se en fortsättning

Studien omfattar två testtillfällen och vad som kommer hända efter studien är färdig är lite oklart. På Solbacka skulle man gärna se att man fortsätter testa kontinuerligt för att kunna upptäcka och stoppa smittspridning i tid.

– Provet ger ju bara en ögonblicksbild om man är smittad eller inte just då, så det skulle vara bra om det fortsätter med ett nytt prov varje vecka, säger Susanne Andreasson som är undersköterska på Solbacka.  

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Östersunds sjukhus, är den som håller i studien.

– Vi förösker hitta strategier för att skydda våra äldre, som är mest sköra, från att drabbas av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet