Härjedalens kommun väljer att testa munskydd i allt arbete. Men det kan vara riskfyllt om inte munskydden används rätt. Foto: SVT

Härjedalen provar munskydd i äldreomsorgen: ”Riskfyllt”

Uppdaterad
Publicerad
Om munskydd är bra eller dåligt har diskuterats under coronapandemin. Men inom äldreomsorgen i Funäsdalen ska man nu göra ett försök att använda munskydd – men det är förknippat med risker.

Härjedalens kommun har bestämt att äldreomsorgen i Funäsdalen ska börja använda munskydd i förebyggande syfte. Hittills har munskydd inom äldreomsorgen använts vid misstänkt eller bekräftad smitta.

Men det finns risker med användning av munskydd, något som Anda Embretzen, socialchef i Härjedalens kommun är medveten om.

– Om medarbetarna hanterar det på fel sätt kan det öka smittspridningen. Och om någon individ inte uppmärksammar symtom finns det ökade risker för smittspridning, säger Anda Embretzen och fortsätter.

– Det svåra är att det finns lite kunskapsstöd. Men vi ser att vi kan bidra till ökad kunskap och resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren om varför det finns risker med munskydd. Foto: SVT

Följer folkhälsomyndighetens råd

Anda Embretzen menar att försöket med munskydd lämpar sig i just Funäsdalen.

– Funäsdalen väljs för att det kommer det in nya sommarvikarier, det är också en turistkommun där det rör sig människor utifrån. Det finns också en samhällsmitta. Funäsdalen har förutsättningar enligt Folkhälsomyndighetens råd om användning av munskydd. De har bra följsamhet av basala hygienrutiner, utbildad personal och närvarande ledning som kommer ge information och följa upp.

Är det värt risken?

– Det finns goda förutsättningar just nu. Det är ett väl genomtänkt beslut eftersom det är många om och men med munskydd och det kan vara riskfyllt.

Om försöket ger goda resultat får vi veta inom ett par veckor, när kommunen ska utvärdera användningen av munskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet