Bemanningsläget i Härjedalen är så ansträngt att man kan behöva flytta personal mellan olika verksamheter för att upprätthålla servicen, berättar Gunnel Gyllander, kommunchef. Foto: Härjedalens kommun/Henrik Montgommery,TT

Härjedalens kommun går upp i stabsläge – ”Personalläget ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökande smittspridningen tvingas Härjedalens kommun att gå upp i stabsläge.

– Vi har fullt fokus på att stärka bemanningsläget, säger Gunnel Gyllander, kommunchef.

Den snabba smittpridningen slår hårt mot vård, skola och omsorg i Härjedalen. Under veckan har tre förskolor i kommunen hållits stängda på grund av personalbrist, berättar Gunnel Gyllander och det kan drabba ännu fler kommunala verksamheter.

Flytta personal

Bemanningsläget är nu så ansträngt att kommunen väljer att gå upp i stabsläge. Det innebär att man kan ta snabbare beslut och samordna arbetet med pandemifrågorna. Just nu inventeras den personal som finns inom kommunen för att eventuellt omplacera dem.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Vi kan behöva flytta personal mellan olika verksamheter. En som arbetar inom administration kan behöva gå ut i vården till exempel, säger Gunnel Gyllander.

Även tidigare under pandemin, våren/sommaren 2020 var läget ansträngt i Härjedalen.

– Men det var annorlunda. Då var det brukare som drabbades, nu är det personalen som insjuknar.

Avråder från besök

Kommunen avråder från att besöka boende i äldreomsorg och andra typer av särskilda boenden för att inte riskera att sprida smitta.

– Smittspridningen visar inga tecken på att avta så vi förbereder oss för det värsta, säger Gunnel Gyllander.

Artikeln har uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet