Hör vad Arno Jönsson, hundägare i Sveg, tycker om att betala hundbajspåsarna själv. Foto: SVT

Härjedalens kommun sparar in på hundbajspåsar

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner har det ekonomiskt kärvt och och politikerna vänder nu på alla slantar. I Härjedalen planerar man att inte längre dela ut hundbajspåsar till hundägarna i kommunen.

Hanteringen med inköp, utdelning och tömning av latrinkärl beräknas kosta 70 000 kronor per år för kommunen. Det finns tio sopkorgar speciellt för hundbajspåsar, där man också kunnat hämta nya påsar, i Sveg och Ulvkälla. Enligt förslaget ska de tas bort helt.

Även om summan 70 000 kronor i det kommunala sammanhanget inte är särskilt stor så anser ansvarig politiker att besparingen är viktig.

– Alla små summor blir en stor summa, säger Lars-Olof Mattsson (M) som är ordförande i samhällsutskottet där frågan väckts.

Beslut väntas i kommunstyrelsen i början av maj.

Lars-Olof Mattsson (M) ordförande i samhällsutskottet Foto: SVT

Arno Jönsson i Sveg är en av hundägarna i kommunen. SVT träffar honom när han är ute på promenad med tre vovvar, två egna och en lånad.

Hör i klippet vad han tycker om att kommunen ska spara in på hundbajspåsarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.