Malin Månsson i Dvärsätt berättar om hur hästen Meistari blev sjuk efter en veterinärbehandling med dropp. Foto: Sara Leijman/SVT

Hästägare vägrar betala faktura – anser att deras häst blev felbehandlad

Uppdaterad
Publicerad

Två hästägare i Dvärsätt har blivit stämda av Distriktsveterinärerna på 30 000 kronor. De har vägrat att betala en faktura eftersom de anser att deras häst blev felbehandlad.

Malin Månsson och Fredrik Myhr tar emot på gården i Dvärsätt utanför Krokom. På bordet i köket ligger en bunt med papper. Det är handlingar som rör deras häst Meistari. Längst upp ligger en ansökan om stämning, från statligt organiserade Distriktsveterinärerna.

– Det gäller en faktura på ungefär 30 000 kronor som vi inte har betalat, säger Fredrik Myhr.

De vägrade betala eftersom de anser att deras häst blev felbehandlad.

Kanyl satt fel

Det var i november för två år sedan som hästen Meistari visade tecken på kolik. En veterinär kom ut och beslutade att ge hästen dropp. Men något gick fel. Senare upptäckte veterinären att kanylen låg fel och vätska hade gått ut under huden istället för in i blodkärlet.

Det är det alltså detta som historien handlar om. Distriktsveterinärerna anser att inget fel har begåtts. Att kanylen hamnade fel var inget som sedan påverkade hästen, hävdar de.

Huden brast

Ägarna är av annan åsikt. Ganska snart visade sig nämligen en böld på hästens hals, en böld som senare rörde sig neråt och fram på bröstet. Ödemet växte och till slut var huden så spänd att den sprack.

Huden på hästens bröst blev så spänd att den tillslut sprack. Foto: Privat

– Gul vätska kom ut, jag fick en chock och tänkte ”vad är det för något som kommer ut ur min häst”, berättar Malin Månsson.

Under en längre tid var också hästen allvarligt sjuk. I flera veckor fick den stå på privat klinik.

– Totalt är vi uppe i 130 000 kronor i veterinärkostnader och 100 rehabtimmar, säger Fredrik Myhr.

Tvistar om orsaken

Enligt ägarna beror allt på det felplacerade droppet.

– Det kan inte ha orsakats av något annat, säger Fredrik Myhr.

Den bedömningen stöds även av en annan veterinär, som senare behandlade hästen på privat klinik. SVT har pratat med den veterinären, som inte kan se någon annan förklaring.

Distriktsveterinärerna håller alltså inte med.

– I det här fallet finns det ingen fakta som visar att vi gjort fel, då måste vi få betalat för de tjänster vi utfört, säger Peter Svensson på Distriktsveterinärerna.

– Så nu ska vi mötas i tingsrätten och göra upp. Det är absurt, säger Fredrik Myhr.

Detta är Distriktsveterinärerna

  • Distriktsveterinärerna verkar under Jordbruksverket och är en statlig organisation.
  • De är affärsdrivande.
  • Har ett 80-tal mottagningar och filialer runt om i Sverige.
  • Har cirka 500 veterinärer, djursjukvårdare och djurvårdare.
  • Deras veterinärer har tillsammans cirka 330 000 uppdrag per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.