Trafikverket beslutar att många 90-vägar som saknar mitträcke får sänkt hastighetsbegränsning till 80 kilometer i timmen. Foto: TT arkiv

Hastigheten på E45:an kan sänkas på flera ställen – liknande planer finns för E14

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill sänka hastigheten på några av E45:ans 90-sträckor. Orsaken är att man anser att 90-vägar inte är lämpliga där det saknas mitträcken. Till nästa år planerar man även hastighetssänkningar på E14.

Trafikverket föreslår att hastigheten sänks på följande sträckor på E45:

•  90 km/tim blir 80 km/tim mellan Nilsvallen i Sveg till Älvros

• 100 km/tim till 80 km/tim 260 meter söder om väg 316 Älden till väg 535 Åsarna

• 90 km/tim till 80 km/tim mellan väg 535 Åsarna upp till E14 i Brunflo

• 90 km/tim till 80 km/tim mellan Östersund och Häggenås.

Här är sträckorna där Trafikverket vill sänka hastigheten i år. Foto: Trafikverket

Hastighetssänkningarna är en del av Trafikverkets översyn för att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, den så kallade nollvisionen.

– Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Vid en kollision i 80 km/tim i stället för 90 km/tim minskar risken att omkomma med 40 procent, säger Anne-Karin Grönvold, strategisk planerare på Trafikverket.

Förslaget om de sänkta hastigheterna är just nu ute på remiss hos kommunerna och polisen, ambitionen är att de nya hastigheterna ska börja gälla i december.

E14 näst på tur

Översikten av hastigheter på vägar utan mitträcken fortsätter till 2025 och under nästa år planerar Trafikverket att ta tag i E14 och väg 87 på följande sträckor:

• E14 Krokom – Järpen

• E14 Västernorrlands länsgräns – Gällö

• Väg 87 Bringåsen – Odensberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer