Foto: SVT

HD prövar inte Krokomsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom beskedet att Högsta domstolen inte ger prövningstillstånd i målet där två chefer åtalats för vållande till annans död, efter att en anställd begick självmord.

Det var våren 2010 som socialsekreteraren Lars Persson tog sitt liv efter att han fått besked om att han skulle avskedas från sin tjänst på Krokoms kommun. Under en längre tid hade han mått dåligt och känt sig motarbetad och mobbad av sina chefer.

Två andra chefer, med arbetsmiljöansvar, åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. I tingsrätten fälldes cheferna och dömdes till villkorliga domar och dagsböter.

Målet överklagades till Hovrätten, som friade cheferna helt. Domen överklagades av både Riksåklagaren och ombudet till Lars Perssons anhöriga.

Högsta domstolen har nu meddelat att man inte kommer att ta upp fallet till prövning.

”Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd” skriver HD i sitt beslut.

Jobbigt besked för Lars änka

Maria Lundqvist Persson, Lars änka, fick beskedet idag vid lunch-tid.
–  Det var jättejobbigt när jag fick beslutet, jag satt och grät på torget på Östersund när det kom.

Det är inte bara för hennes egen del som beslutet är tråkigt, beslutet skickar dåliga signaler menar hon.
– Jag vet att många i Sverige har gått och hoppats på det här. Det är tråkigt att man skickar den signalen – att det är helt okej att det får gå till så här i vårt land, säger Maria Lundqvist Persson.

Det var fem år sedan den tragiska händelsen. Flera rättsliga processer senare så har ingen tagit något ansvar för händelsen.
– Jag kan gå vidare i mitt liv, men en riktig upprättelse får jag inte förrän de inblandade vidkänner sitt ansvar i det här.

– Vi ska fundera på om det går att göra något mer, säger Maria Lundqvist Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet