Några få elever lyckades bygga upp mobbingen så att flickan till slut hade i princip alla elever emot sig. Foto: SVT Arkiv

Hela klassen mobbade en ung flicka

Uppdaterad
Publicerad

På en skola för yngre barn, i Östersunds kommun, har en flicka kränkts av praktiskt taget hela sin skolklass. Det framgår i en utredning som barn- och elevombudet genomför.

Flickans mamma tycker inte att skolan tagit dotterns problem på allvar. Men när nu andra barns föräldrar också klivit in och gett sin syn på det som pågår på skolan, har det blivit anmälningar till Skolinspektionen, barn- och elevombudet och även polisen.

Det som framgår ur handlingarna är att mobbningen från början kom från en flicka. Hon ska ha gått runt på skolan och pressat andra elever att de inte skulle umgås med den flicka som anmälan gäller. Hon ska rent av ha hotat andra att de skulle råka illa ut om de umgicks med henne.

Vände och gick

Med tiden tog utfrysningen sig allt mera obarmhärtiga former. När hon till exempel gick fram till några andra elever på skolgården så vände de på klacken och lämnade platsen.

Den enda aktivitet som flickan tillåtits vara med på har varit när eleverna spelat fotboll på rasterna. Då har hon nämligen behövts för numerären.

Ett par andra föräldrar gjorde flickans mamma uppmärksam på vad barnen skrivit på sociala medier. De har en egen grupp med namnet ”Horungarna” samt flickans samt ytterligare en tjejs namn. Där har de kallats horor, horungar, dumma i huvudet, idioter, det har utlovats stryk nästa dag på skolan, och så vidare.

”Stycka henne levande”

Två pojkar har skrivit att de tänker stycka flickan levande. Det är just denna händelse som nu är polisanmäld.

Mamman beskriver sin dotter som att hon tills för ett och ett halvt år sedan älskade skolan. Nu under våren vägrade hon att vara med på både en skolresa och skolavslutningen.

Mamman säger att skolan konsekvent avfärdat hennes påståenden om kränkningarna. ”I april bad jag en annan mamma kontakta läraren eftersom de verkade tycka att jag bara var paranoid och hittade på” skriver hon på ett ställe i anmälan.

Det finns hjälp att få om du blir mobbad

Här är några av de sätt du kan få hjälp:

  • Prata med någon vuxen

Allra bäst är det om du kan prata med någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, ett halvsyskons pappa, en fotbollstränare, en mormor eller en ridlärare – vem som helst som verkar kunna lyssna. Att prata med jämnåriga kan också vara bra, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och hjälpa dig på ett helt annat sätt.

  • Ta hjälp av någon i skolan

I skolan finns det vuxna människor som är skyldiga att bry sig om dig. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

  • Kontakta Bris

Ring, mejla eller chatta.

Bris, Barnens Rätt i Samhället, har telefon, mejl och chatt, som sina kanaler. Där svarar Bris kuratorer  som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt.

Alla som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit.

Numret till Bris är: 116 111.

  • Kontakta Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppet vardagar 18-22 samt helger 14-18.

Du hittar den här:

www.jourhavandekompis.se

  • Kontakta socialtjänsten

En del barn har det svårt i sina familjer och får inte det stöd och den hjälp de behöver av sina föräldrar. En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt.

De kommer först och främst att lyssna på vad du har att säga. Sedan kommer de att försöka prata med dina föräldrar för att så småningom kunna hjälpa din familj att få det bättre.

Socialtjänsten finns i kommunen där du bor. Vill du veta mer om socialtjänsten eller hitta telefonnumret till soc där du bor kan du göra en sökning här.

  • Om situationen är akut – ring 112

Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.

  • Gör en anmälan

Du kan också göra en anmälan till Barn- och elevombudsmannen och Skolinspektionen om missförhållanden som mobbning eller kränkande behandling. Granskningarna utgår i från skollagen, läroplaner och övriga regler som gäller i verksamheten.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.