Hemtjänstanställd tog emot arv från äldre par – döms för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det äldre paret testamenterade över 200 000 kronor och en fastighet värd 250 000 kronor till en hemtjänstanställd. Nu döms den anställda kvinnan, som tog emot arvet, för mutbrott.

Brottet rubriceras som grovt tagande av muta och den 41-åriga hemtjänstanställda kvinnan döms till villkorlig dom och 5 000 kronor i dagsböter.

Hon har utöver det också blivit av med sitt jobb inom hemtjänsten.

Kvinnan arbetade i ett arbetslag som hade ansvar för ett äldre par. Efter att de båda åldringarna avlidit efterlämnade de ett testamente till hennes förmån där hon fick ärva 209 000 kronor i kontanter och en fastighet med ett taxeringsvärde på 247 000 kronor.

Arv mot reglerna

I testamentet hade den äldre kvinnan skrivit in ett stycke där hon slog fast att både hon och den hemtjänstanställda kvinnan förstod att det egentligen inte är tillåtet för vårdpersonal att ta emot arv: ”Vi är båda införstådda med dessa regler”. Det visste den äldre kvinnan eftersom hon själv arbetat som hemsamarit.

Trots detta var det hennes ”uttryckliga önskan” att kvinnan skulle få arvet. Så blev det också. Kvinnan tog emot arvet, men hon åtalades senare misstänkt för mutbrott. På fredagen kom tingsrättens dom.

Ingen vänskapsrelation

Domstolen slår fast att arvet har varit en ”otillbörlig” gåva då det handlat om stora tillgångar och att kvinnan fått arvet i egenskap av sin yrkesroll, inte som en vän. Det äldre paret och kvinnan hade aldrig någon vänskapsrelation.

Tingsrätten slår vidare fast att även om kvinnan ”inte aktivt deltagit i upprättandet av testamentet så har brottet begåtts inom vårdverksamhet, ett område (...) där kravet på arbetstagarna måste ställas särskilt högt”. Där finns också ett starkt skyddsbehov på så vis att vårdtagarnas beroendeställning inte ska kunna utnyttjas av vårdanställda.

Döms mot sitt nekande

Kvinnan själva nekar till att ha gjort sig skyldig till mutbrott. Hon hänvisar till att hon försökt få besked av sin chef om gällande regler för mottagande av gåvor, men fått informationen för sent, när hon redan tagit emot arvet.

Tingsrätten godtar inte förklaringen utan menar att den sammantagna utredningen visar att kvinnan haft informationen innan hon tagit emot arvet.

Tingsrättsdomen innebär också ett förverkande av arvet, det vill säga kvinnan tvingas lämna ifrån sig såväl de pengar som det hus hon ärvt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.