Foto: SVT arkiv

Hemtjänsten rustar för stormen

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Åre kommun har rustat för den storm som nu analkas. Äldre som bor hemma har erbjudits att tillfälligt flytta in på korttidsboende.

Normalt blir det många mil i bil för hemtjänstpersonalen i Åre kommun. Men det kommande dygnet kommer det att bli betydligt mindre av den varan.

– Vi har följt gällande rutiner kring den här typen av vädervarningar som nu gäller, säger hemvårdschefen Yvonne Edlund.

Stormen Jan

Det betyder att de ska minimera bilkörandet för sin personal. Nattbesöken nu natten mot fredagen har ställts in.

Hemtjänsten har även gått igenom alla brukare för att se vilka behov varje individ har. De som har behov av medicinsk hjälp eller är i behov av elektricitet för sin vård, har erbjudits att flytta in i ett korttidsboende.

– Vi kan ju inte tvinga någon men vi har erbjudit dem som har ett sådant behov, säger Yvonne Edlund.

Hur många har tackat ja?

– Just nu (klockan 16 reds.anm) är det en person vad jag vet om, säger hon.

Anhöriga och grannar underrättade

Hemtjänsten har även varit i kontakt med grannar och anhöriga till brukare som bor hemma för att de ska vara medveten om att hemtjänsten inte kommer att kunna vara ute som vanligt.

– Vi har även ställt in besök i morgon fredag som är mera av servicekaraktär, som städ och annat, säger Yvonne Edlund.

Vården har regelbunden kontakt med räddningstjänsten. Behöver någon brukare akut hjälp kommer räddningstjänsten bistå så att personen får hjälp.

– Vi har verkligen förberett oss och gjort allt vi kunnat. Personalen har varit fantastisk, säger Yvonne Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Jan

Mer i ämnet