Hemvärnet blir större i Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Hemvärnet varit underbemannade. Men sedan årsskiftet har antalet ansökningar att gå med ökat kraftigt. I klippet hör du varför.

Tidigare rekryterades många till Hemvärnet direkt efter avslutad värnplikt, men sedan värnplikten avskaffades år 2010 har det funnits vakanser på flera platser inom organisationen. Idag ligger antalet frivilligsoldater på cirka 80 procent av full bemanning sett över hela landet.

Stor ökning

Sedan årsskiftet har ansökningarna till Hemvärnet i Jämtland Härjedalen mer eller mindre strömmat in.

– En del känner att det är oroliga tider och att de därför vill engagera sig men det finns också andra anledningar till att de vill gå med, säger Jan Näsvall som är bataljonsförvaltare inom Hemvärnet i Jämtland Härjedalen.

Flera viktiga uppgifter

Kicki Ylander är hundförare inom Hemvärnet sedan 2018 och tycker att de har en viktig uppgift i samhället.

– Det är ju meningsfullt att göra det här. Dels för att få vara en del av försvaret men också de civila funktioner som Hemvärnet har. Eftersök och skogsbränder och allt sånt vi sett under åren.

Hör mer i klippet ovan om det ökande intresset för Hemvärnet.

Kicki Ylander är hundförare och en av många frivilliga inom Hemvärnet. Foto: Bengt Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.