Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten lär sig rädda kulturföremål

Brandövning ska rädda historiska föremål

Uppdaterad
Publicerad

Om det brinner är viktigt att räddningstjänsten vet vad de ska rädda först. Då krävs det tydliga bilder på det som ska prioriteras.

En brand i en kyrka, på Jamtli eller i en hembygdsgård kan betyda att stora historiskt värdefulla föremål går förlorade. Under onsdagen fick därför räddningstjänsten och folk från hembygdsmuseum och kyrkan praktiskt lära sig hur vårt kulturarv kan säkras.

Hembygdsgård brinner

På räddningstjänsten övningsområde i Östersund skapade man en scen där en hembygdsgård brinner. Ansvariga för hembygdsgården kunde raskt förse räddningstjänsten med tydliga bilder på vilka föremål ska räddas först. Det hade även anvisningar på var i byggnaden föremålen finns.

– Ofta  säger man att vi ska rädda allt, säger Tony Kullman restvärdesledare , men det går ju inte. Det måste finnas färdiga dokument på vad som är viktigast vid en brand.

Säkra vårt kulturarv

Siv Jonsson från Ljungdalens hembygdsmuseum tar emot porslin och tavlor som bärs ut.

– Det är viktigt att vi kan hjälpa räddningstjänsten att välja vad de ska ta först, säger hon. Det är viktigt för att vi ska kunna föra vidare vår historia.

Bakom utbildningen finns bland annat Riksantikvarieämbetet, länsstyrelsen och Brandskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.