Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Niclas Hjerdt på SMHI förklara tre intressanta saker om uttrycket att nysnö skulle hjälpa till att smälta gammal snö. Det finns flera intressanta teorier men inget vetenskapligt bevis – men det finns mer att forska kring, menar han. Foto: SVT

Hjälper nysnö till att smälta gammal snö? – SMHI har granskat talesättet

Uppdaterad
Publicerad

Du kanske har hört uttrycket ”nysnön hjälper till att smälta bort gamsnön”. Talesättet förekommer i hela Norrland och antyder att vårvädret får en extra skjuts trots bakslag med snöfall i april och maj. Men ligger det egentligen någon sanning i påståendet? Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI, reder ut det hela i klippet. 

Hjerdt genomförde, tillsammans med kollegor på SMHI, 2018 en mindre studie för att kartlägga uttryckets bakgrund. Resultaten visade att det var ett exklusivt talesätt i de norra delarna av Sverige, Norge och Finland och att det förekommer i ett antal olika varianter.

– Man brukar prata om att nysnön smälter gammsnön eller att den äter upp den gamla snön, det är ett gammalt och spännande ordspråk, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI och tidigare professor vid Umeå universitet.

I veckan, när det kom ett rejält dump med nysnö över Jämtlands län med cirka tre decimeter snö, aktualiserades påståendet igen.

Det råder dock delade meningar om huruvida påståendet faktiskt stämmer och lite forskning har gjorts på ämnet. 

I klippet berättar Niclas Hjerdt mer om vilka sanningar som kan ligga i begreppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer