Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ingela Fanqvist, chef för Region Jämtland Härjedalens vaccinationssamordning, berätta om vaccinationsviljan i länet, och hur behovet av vaccin ser ut framåt. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Hög vaccinationsvilja mot covid-19 i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Viljan att vaccinera sig mot covid-19 har varit hög i Jämtland och Härjedalen. Hittills har över 86 procent av länsborna tagit två doser och drygt 67 procent har tagit tre, vilket är aningen högre än siffrorna för hela landet.

Just nu får många sin fjärde dos, men det gäller än så länge bara de som är 65 år och uppåt eller personer över 18 år med Downs syndrom eller har nedsatt immunförsvar.

– Vi vill säga tack till de som kommit och vaccinerat sig. Vaccinationsviljan har varit, och är fortsatt, väldigt hög. Det säger Ingela Fanqvist, chef för vaccinationssamordningen i Region J/H.

Sommarstängt

Trycket på vaccinationsmottagningen på Campus i Östersund, som inrättades som en tillfällig lösning, är inte lika högt nu som tidigare.

Från och med vecka 30, och tre veckor framåt, kommer man hålla stängt och personer som har ett behov av att vaccinera sig hänvisas då till sin hälsocentral.

– Vi vet att vi kommer att vaccinera lite fler i september igen, då det börjar vara dags för den äldsta gruppen att ta sin femte spruta. Sen kommer vaccinering för säsongsinfluensan lite senare under hösten, men efter det vet vi inte riktigt hur behovet ser ut.

– Lokalerna här på campus är för stora och för dyra att ha kvar på sikt, så vi kommer nog titta på andra lösningar. Vi kommer nog till exempel försöka jobba mer mobilt, för att vara nära medborgarna, säger Ingela Fanqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet