Högsäsong för turister och döda renar

Uppdaterad
Publicerad

Fjällturisterna hinner inte väja för renarna. Det menar Handölsdalens sameby som nu vill att man sänker hastigheten på riksväg 84. Från 100 km/h till 80 km/h.

Renarna går lite som de vill längs väg 84 i Härjedalen. Martin Eriksson gör vad han kan för att varna bilisterna. Han hoppas att de bromsar in när de ser hur den svarta plastsäcken fladdrar.

– Jag kan bara hoppas att de reagerar, säger Martin Eriksson.

Bara sen årskiftet har 33 renar dödats i trafiken längs sträckan på sex mil mellan Sveg och Hedeviken. Här är det 100 kilometer i timmen. Samebyn har i flera år kämpat för att få ner hastigheten till 80 kilometer i timmen. Häromdagen när Martin precis plockat bort två döda renar från vägen och höll på att jaga undan renar så dundrade en turistbuss förbi.

l– Jag blev riktigt rädd, säger Martin. Jag hade renar på båda sidor av vägen och bussen gjorde ingenting för att sakta ned. Den kunde klippt både mig och renarna.

Ovana turister på vägarna

Sportlovsveckorna är här och snart är det påsk. Den är en intensiv trafik till bland annat Funäsdalen och Vemdalen.

– Byborna har ju bra dubbdäck och extraljus och de saktar ner, säger Martin. Turisterna är inte vana vid väglaget och renarna.

Samebyn har varit  i kontakt med Härjedalens kommun. Ett svar är att man inte gärna förlänger turisternas restid.

– Det är även för turisternas skull som jag vill ha sänkt hastighet. Det är farligt om det blir olyckor

Länsstyrelsen inväntar svar

De turister vi pratar med i Vemdalen verkar inte bry sig om förlorade minuter.

– Nej, vi tänkte faktiskt på att det lite läskigt med 100 kilometer i timmen på den här vägen, säger Johanna von Scheele. Om det är 100 kilometer kring till exempel Halmstad så är ju vägen bättre.

Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen som inväntar svar från Trafikverket,  Härjedalens kommun och länsveterinären. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.