Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är stor efterfrågan på ved just nu. Hos en av Sveriges största vedleverantörer, Vedex i Rätan, arbetas det för högtryck. Foto: Björn B Schäfer

Högtryck för vedleverantörer – många har tomt på lagret

Uppdaterad
Publicerad

SVT har ringt runt till flera vedleverantörer och alla berättar om ett stort tryck. Många har också helt tomt på lagret.

Vedex i Rätan är en av de större vedproducenterna i Sverige och exporterar dessutom hälften av veden till Norge. När kylan slog till efter årskiftet så tog deras väldiga lager slut tämligen omgående.

”Skulle behövt två torkar till”

Nu produceras det för fullt i ett försök att möta efterfrågan. Översnöade timmerhögar skottas fram och ved kapas och klyvs på löpande band.

– Vi torkar veden innan den slutförpackas men vi skulle vi behövt två torkar till för att försöka hinna med alla beställningar just nu, söger Kenneth Söderström som äger vedfabriken i Rätan.

Från Rätan går varje år 200 fullstora lastbilar med totalt ca 400 000 vedsäckar. Det är främst dagligvaruhandeln och bensinstationer som är kunderna.

Hemmajobbeffekten?

Andra mindre leverantörer som SVT pratat med uppger att de har helt slut på sitt lager av ved och att de nästan varje dag blir uppringda av kunder som har missbedömt sitt behov och redan eldat upp allt. En hel del uppger att det eldas mycket mer eftersom många numera sitter hemma och jobbar.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer