Hopp för nötallergiker

Publicerad

Paranötallergins gåta kan vara på väg att knäckas. Forskare i Umeå och Östersund har hittat en viktig pusselbit som kan förklara varför allergin uppstår – och hur den kan förhindras.

Studier på molekylnivå av ett protein i paranöten har lett forskarna till slutsatser om anledningen till allergiska reaktioner.

Bakom upptäckten står doktoranden Louise Rundqvist, Umeå, och hennes handledare Göran Larsson, docent och forskningschef vid landstinget i Jämtland, i samarbete med en immunolog i Nottingham, England.

– Vi har upptäckt att när ett protein i paranöten kommer i kontakt med en fettsyra bildas det här allergenet som orsakar den allergiska reaktionen. Så man kan säga att när kontakten uppstår omvandlas proteinet från ett helt vanligt, hälsosamt, friskt protein till ett potentiellt dödligt allergen, säger Göran Larsson.

Kan ta fram läkemedel
Om forskarnas teori håller kan upptäckten så småningom leda till läkemedel som stoppar uppkomsten av allergier.

– Tanken är att man ska kunna blockera kontakten, alltså ta en medicin som förhindrar kontakten mellan proteinet och fettsyran. Rent teoretiskt ska då inte folk utveckla den här födoämnesallergin mot paranötter, säger Göran Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer