Sanna Matsson, gruppchef för avdelningen för grova brott, vill se ett missbrukscentrum i Östersund. Foto: SVT

Polisen: ”Hoppas Östersund får ett missbrukscentrum”

Uppdaterad
Publicerad

För att stoppa en kriminell bana behövs ett bättre samarbete mellan olika myndigheter. Det menar polisen Sanna Matsson.

Enligt Sanna Matsson, som är gruppchef för avdelningen grova brott vid polisen i Jämtlands län, går missbruk och kriminalitet ofta hand i hand.

– Speciellt gäller det brotten som sker i det offentliga rummet, både våldsbrott och stölder. Där är det mycket av narkotikahanteringen som ligger bakom, säger hon.

För att stoppa den brottsliga banan behöver individen få hjälp, inte minst att komma ur sitt missbruk. Men ibland kan det vara svårt att få rätt hjälp vid rätt tidpunkt. Något Sanna Matsson menar beror på att att myndigheter ibland går i otakt.

Risk för ineffektiv behandling

– Vi kanske missar information. Vi kanske överarbetar. Vi kanske lanserar olika åtgärder i fel tid så att det inte blir någon effektiv behandling.

Och när du säger vi, vilka menar du då?

– I det här fallet tänker jag på dom som har med narkotikabekämpning att göra. Alla samhällsaktörer runt det, som exempelvis vård, socialtjänsten och polisen.

Något som kan leda till att en person hamnar mellan stolarna.

– Eller så erbjuds man fel typ av hjälp, säger Sanna Matsson.

Hon vill helst se ett centrum där alla myndigheter jobbar ihop. I klippet ovan berättar hon vilka fördelar det kan ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.