Hör ungdomarnas reaktioner på att de kommer bli bland de sista att få vaccin mot covid-19. Foto: SVT Jämtland

Ännu en sommar med kraftiga inskränkningar för de yngre

Uppdaterad
Publicerad

Från 17 maj ska det gå att boka vaccination mot covid-19 för alla över 40 år som inte tillhör någon riskgrupp. För de i studentåldern, som hade hoppats på att få första sprutan före sommaren, ser det däremot dystert ut. Prognosen är att sommaren hinner ta slut innan många av dem fått första dosen.

Samtidigt som allt fler äldre som tagit vaccin mot covid-19 så sakteliga vågar sig ut i samhället igen är det också många yngre som mer än allt annat vill göra samma sak.

Tidigare har det varit oklart inom Region Jämtland Härjedalen, hur och om, den stora gruppen mellan 18 och 59 år skulle delas upp i åldersintervaller. I region Stockholm tex har man beslutat att börja med de äldsta och sedan i femårsintervaller jobba sig nedåt i åldrarna.

Idag meddelade regionen att de gör en variant på det. Den äldre halvan, mellan 40 och 59 år blir först ut med start den 17 maj. Det innebär bla att årets gymnasiestudenter även denna sommar tvingas till kraftiga inskränkningar.

Inte lika mycket frihet

En som är lite besviken är studenten Melina Forsgren.

– Det kommer ju inte bli lika mycket frihet som om vi hade fått vaccinet, så det är ju tråkigt. Jag hade tänkt åka på en roadtrip i Sverige med en kompis men nu får vi se hur det blir med det.

Hör mer reaktioner i klippet, om beskedet att vaccinet dröjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.