Det finns troligen hundratals övergivna sprängkistor runt om i landet, tror Tore Åberg, chef på Gata Fritid i Östersunds kommun. Foto: Maria Harning, SVT

Hundratals övergivna sprängkistor kan finnas i landet

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan med en sprängkista i Lugnvik utanför Östersund, har fler övergivna sprängkistor hittats. Och det kan finnas hundratals sprängkistor i skog och mark, tror Tore Åberg på Östersunds kommun.

Olyckan i Lugnvik kostade en man i 30-årsåldern livet, och en man i 60-årsåldern skadades. Händelsen utreds både av polis och Arbetsmiljöverketet.

Myndigheterna varnar

För att förhindra fler olyckor och för att få en ordentlig genomgång, funderar nu flera myndigheter om det borde göras en informationskampanj.

Sprängolyckan i Lugnvik

Hur den ska se ut och när den kommer är ännu inte bestämt, men tankar finns hos både Arbetsmiljöverket, MSB och Sveriges Kommuner och Regioner. Men Tore Åberg på Östersunds kommun tycker det är bra.

– Det är det goda efter det här onda som hänt, är väl att det blir en uppsträckning runt om i landet nu, säger Tore Åberg till SVT Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet