Ett HVB-hem i Jämtland får skarp kritik av IVO som utövar tillsyn över verksamheter inom socialtjänstområdet och hälso- och sjukvården.

Allvarliga brister på HVB-hem – garanterar inte en drogfri miljö

Uppdaterad
Publicerad

När ungdomarna på ett HVB-hem i länet ville kommunicera med en anställd fick de ta till en dator med ett översättningsprogram. Hemmet beläggs nu med ett vite på 500 000 kronor om inte en rad missförhållanden rättas till.

Det är allvarligt att ungdomarna inte får stöd av kompetent personal. Det menar IVO som ger företaget Vision massiv kritik för brister på ett HVB-hem i länet. Företaget har flera boenden i Jämtland. SVT Jämtland har tidigare berättat om missförhållanden på företagets HVB-hem. Bland annat om att det förekommit droger på boendet och att en man som jobbat på HVB-hem dömts för narkotikabrott.

Inspektionen för vård och omsorg ger företaget bakom HVB-hemnmen både redovisar åtgärder för att komma till rätta med brister på företagets HVB-hem och vid ett annat hem kommer företaget att få betala vite om de inte gör de åtgärder som IVO förelägger dem.

Saknar tydlig ledning

Och nu kommer alltså Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med sin kritik.

Rapporten visar på uppenbara brister när det gäller ledning och planering. Inspektionen menar att det helt enkelt inte funnits någon koll och trots återkommande besök har inga förbättringar konstaterats.Det är oklart vem som ansvarar för verksamheten. Ungdomarna saknar meningsfull tillvaro till exempel har ungdomar som inte är skolpliktiga ingen meningsfull sysselsättning.

Och mest reagerar IVO över en anställd. Han varken förstår eller kan uttrycka sig på svenska. Språkkunskaperna har varit så bristfälliga att det inte gått att prata med honom när inspektörerna besökt HVB-hemmet.

Ungdomar får kollektiva bestraffningar

IVO slår även fast att ungdomarna blir begränsade och att de utsätts för kollektiva bestraffningar. Rapporten trycker även på att de ansvariga inte kan redovisa hur de ska säkerställa att ungdomarna vistas i en drogfri miljö. Det behövs mer personal än vad hemmet använder. Att vissa perioder ha en anställd på de helt klart krävande ungdomarna, anser IVO är helt otillräckligt.

Ska redovisa åtgärder

IVO har begärt in en redovisning för hur företaget ska säkerställa verksamheten. De ska ha kommit in senast den 17 juli. IVO kommer också att ålägga företaget ett vite på 500 000 kronor om inte bristerna åtgärdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.