Kalle Olsson (S), Lena Bäckelin (S), Saila Quicklund (M) och Josef Fransson (SD) har nu fått sina utskottsplatser. Bilden är ett montage. Foto: Jonas Ekströmer / TT och Riksdagen

I de här utskotten tar riksdagsledamöterna från Jämtlands län plats

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart i vilka utskott som länets fyra riksdagsledamöter får plats i. En som byter utskott är Kalle Olsson (S).

Det är i de 15 utskotten allt hamnar: Alla förslag från regeringen och från de enskilda riksdagsledamöterna. Utskotten knådar och bearbetar förslagen och skickar sedan vidare ärendet för beslut i riksdagen.

Valresultatet avgör fördelningen och det största partiet får flest platser. Samtidigt var det M, KD, L och SD som vann valet, vilket ger dem förtur till de viktiga ordförandeskapen i utskotten.

S-ledamoten nöjd med byte

Kalle Olsson (S), som tidigare suttit i försvarsutskottet får nu ge sig i kast med socialförsäkringsutskottet.

– Socialförsäkringsutskottet var mitt förstahandsval. Efter två mandatperioder i försvarsutskottet så ville jag ge mig i kast med större frågorl, säger Kalle Olsson.

Lena Bäckelin (S) som är ersättare just nu för statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S), tar plats i miljö- och jordbruksutskottet. När en ny regering är på plats kommer Anna-Caren Sätherberg att bli gruppledare för Socialdemokraterna i det utskottet.

Saila Quicklund (M) sitter kvar som ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Den för länet färskaste riksdagsledamoten, Josef Fransson (SD), tar ingen ordinarie plats i något utskott.

De här uppdragen fick länets riksdagsledamöter

  • Kalle Olsson (S) – ordinarie ledamot i socialförsäkringsutskottet. Suppelant i utbildningsutskottet, EU-nämnden och Riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling.
  • Lena Bäckelin (S) – ordinarie ledamot i miljö-och jordbruksutskottet.
  • Saila Quicklund (M) – ordinarie ledamot i arbetsmarknadsutskottet. Suppleant i Skatteutskottet och EU-nämnden.
  • Josef Fransson (SD) – suppleant i näringsutskottet, EU-nämnden, arbetsmarknadsutskottet, skatteutskottet, riksbanksfullmäkrige och finansutskottet.

Källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.